Rekuperácia vám môže ušetriť stovky eur – ako funguje riadené vetranie?

Rekuperácia pre rodinné domy
Len máloktorá oblasť zažíva v posledných rokoch taký technologický boom ako naše bývanie. Rastúce ceny energií, prísnejšia legislatíva aj šírenie ekologického povedomia motivujú špecialistov v odbore neustále prichádzať s efektívnejšími riešeniami v otázkach zdravšieho, pohodlnejšieho a lacnejšieho bývania. Jedným z nich je aj rekuperácia, ktorá získava stále väčšiu popularitu a začína sa objavovať v čoraz viac slovenských domácnostiach. Odborníci predpokladajú, že čoskoro bude táto technológia rovnakou nevyhnutnosťou, za akú dnes považujeme plastové okná a zateplené fasády. Prečo by ste jej mali dať šancu tiež?

V dnešnom článku sa dozviete:

Čo je to rekuperácia?

Rekuperácia je opätovné využitie ohriateho vzduchu, ktorý uniká z interiéru pri vetraní. V praxi to znamená, že namiesto toho, aby ste pri otváraní okien prichádzali o obrovské množstvo tepla, využijete odvádzaný vzduch na ohriatie toho čerstvého. Toto riadené vetranie umožňuje neustály prísun čerstvého vzduchu s minimálnymi únikmi tepla, ktoré pri klasickom vetraní predstavujú až 40%, čím výrazne šetrí náklady na kúrenie.
Ako funguje rekuperácia.

Ako rekuperácia funguje?

Princíp rekuperácie je veľmi jednoduchý. Vetranie zabezpečujú tzv. rekuperačné jednotky pozostávajúce z výmenníka tepla, tichých ventilátorov a vzduchových potrubí slúžiacich na prívod aj odvádzanie vzduchu medzi interiérom a exteriérom. Vďaka výmenníku z hliníka alebo iného materiálu s dobrou tepelnou vodivosťou sa teplo z ohriateho vzduchu pasívne prenáša do potrubia s čerstvým vzduchom, ktorý sa tak ohrieva a cez filter prúdi do miestnosti.

Výhody rekuperácie

  • Nižšie náklady na vykurovanie
  • Nepretržitý prísun čerstvého vzduchu
  • Odstraňovanie nadbytočnej vlhkosti
  • Nenápadný dizajn vhodný do každého interiéru
  • Tichý chod na úrovni normálneho dýchania
  • Neustále vetranie aj keď nie ste doma
  • Zlepšenie energetickej triedy budovy

Pre koho je rekuperácia vhodná?

Rekuperácia má pozitívny vplyv nielen na naše peňaženky, ale tiež zdravie. Okrem toho, že inteligentným a ekologickým spôsobom šetrí náklady spojené s vykurovaním v zimných mesiacoch, zabezpečuje tiež neustály prísun čerstvého vzduchu, ktorý je dôležitý pre našu fyzickú aj psychickú pohodu. Ide o ideálne riešenie najmä v prašnom prostredí, kde je klasické vetranie problém, prípadne pre miestnosti bez okien a s vyššími nárokmi na výmenu vzduchu, ako napríklad kúpeľne, práčovne a pivnice. Rekuperácia je tiež zdravšou alternatívou k tradičnej klimatizácii, keďže ju vďaka technológii BY-pass môžete počas letných horúčav alebo v noci využívať na chladenie vzduchu privádzaného z vonka. Prúdenie vzduchu cez rekuperačnú jednotku odstraňuje nadbytočnú vlhkosť, čím zabraňuje vzniku plesní, no pri použití rotačných výmenníkov je možné vlhkosť zachytiť a vrátiť spolu s čerstvým vzduchom späť do miestnosti. Vďaka účinným filtrom tento typ vetrania ocenia najmä alergici a ľudia trpiaci respiračnými ochoreniami.

Ako si vybrať tú správnu rekuperáciu?

Zaujala vás rekuperácia a radi by ste sa o nej dozvedeli viac? V našej ponuke máme najkvalitnejšie rekuperačné jednotky, ktoré sa líšia najmä spôsobom umiestnenia:
  • VENUS – inštalácia pod strop
  • DAPHNE – inštalácia na stenu
  • DAPHNE FLAT – inštalácia pod strop alebo na stenu
Rekuperácia VENUS
Rekuperácia DAPHNE
Rekuperácia DAPHNE FLAT

Všetky naše rekuperácie majú vysokú účinnosť (93-96%) a okrem diaľkového ovládania ich môžete obsluhovať aj pomocou mobilnej aplikácie.

Napíšte nám alebo nám zavolajte a radi vám poradíme, ktorý typ rekuperácie je pre vás ten najlepší a pošleme vám nezáväznú cenovú ponuku.

Potrebujete poradiť?

Neviete sa rozhodnúť aké riešenie klimatizácie je pre vás to správne? Nevadí, my Vám radi poradíme.

TECH-ENERGY Slovakia s.r.o.