Klimatizácia je tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch. Dokáže chladiť aj vykurovať. V prípade vykurovania, ide v podstate o obrátený chod chladenia, kedy klimatizácia odoberá teplo z vonkajšieho prostredia (vzduchu) a odovzdáva ho vzduchu vo vnútri vykurovaného priestoru. Vykurovanie klimatizáciou je efektívne a ekonomický výhodné.

Efektivita

Vykurovanie klimatizáciou je vysoko-efektívne, pretože, v porovnaní s inými tepelnými čerpadlami, ohrieva vnútorný vzduch priamo bez nutnosti komplikovaného vykurovacieho systému. Pri vhodných podmienkach, dokáže ušetriť 50 – 80% nákladov na vykurovanie. V praxi to znamená, že na vytvorenie 1kW tepla, potrebuje len 0,25 – 0,3kW energie zo siete.

Elektrický ohrievač vs. klimatizácia

Vykurovanie klimatizáciou_4kW zo vzduchu, 1kW z el. siete
Elektrický ohrievač vs klimatizácia

Elektrický ohrievač spotrebuje 1kW elektrickej energie, na vytvorenie 1kW tepelnej energie, to znamená, že pomer vstupu a výstupu je rovnaký. V podstate ide o priamy elektrický ohrev, premena elektriny na teplo.


Klimatizácia (tepelné čerpadlo) teplo nevyrába, prečerpáva ho z jedného prostredia do druhého. Elektrickú energiu potrebuje len na pohon kompresora, vďaka čomu, pri spotrebe 1kW elektrickej energie, dokáže získať až 5kW tepelnej energie, z čoho 4kW tepla sú prečerpané z okolitého vzduchu.

Vykurovanie klimatizáciou je až 5x lacnejšie ako priame elektrické vykurovanie.

Vykurovanie klimatizáciou_4kW zo vzduchu, 1kW z el. siete

Ako sa orientovať?

Technické parametre každého tepelného čerpadla uvádzajú tzv. Efektívne výkonové číslo (COP). Účinnosť klimatizácie je priamo úmerná výške COP, čo znamená, že čím je vyššie, tým je tepelné čerpadlo účinnejšie. V praxi sa hodnota COP pohybuje, v závislosti od vonkajšej teploty, v rozhraní 2,5 – 5.
Pri výbere klimatizácie, ktorá bude využívaná nie len na chladenie, ale aj na vykurovanie, je potrebné zohľadniť aj koeficienty sezónnej účinnosti, SEER pre chladenie a SCOP pre vykurovanie.

Kedy je vhodné vykurovanie klimatizáciou?

Tepelné čerpadlo typu vzduch/vzduch (klimatizácia) je potrebné doplniť o záložný zdroj vykurovania, pretože jeho efektívnosť klesajúcou teplotou klesá. Už od teploty 6°C, stráca klimatizácia vykurovací výkon, pri teplote -15°C jej výkon klesá už na 50%. Preto klimatizácia nie je vhodná ako primárny vykurovací zdroj na celoročné vykurovanie objektov. Svoje využitie nájde pri temperovaní rôznych objektov a zdroj vykurovania počas prechodného obdobia, kedy je centrálne vykurovanie neaktívne.

Potrebujete poradiť?

Neviete sa rozhodnúť aké riešenie klimatizácie je pre vás to správne? Nevadí, my Vám radi poradíme.

TECH-ENERGY Slovakia s.r.o.