Návrh klimatizácie musí zohľadňovať množstvo aspektov. Tie najdôležitejšie sú výkon, funkčnosť a hlučnosť.
Z hľadiska funkčnosti je dobre vedieť, že klimatizácia nemusí len chladiť, ale môže aj vykurovať, a to energeticky veľmi efektívne. Rozhodujúce je, či využívate priestor celoročne, alebo len sezónne.

Účinnosť klimatizácie

Návrh správnej klimatizácie a jej výkonu.

Výkon je technický parameter, na základe ktorého si vyberáme správne zariadenie. Vo všeobecnosti platí, čím väčší priestor chceme vychladiť, tým vyšší výkon potrebujeme. Výkon nemôže byť však príliš vysoký, pretože sa klimatizácia bude často zapínať a vypínať. A naopak, ak bude výkon veľmi nízky, klimatizácia bude neustále v prevádzke, čo spôsobí zvýšenú spotrebu energie a zníženú efektivitu.

Potrebný výkon je možné orientačne určiť podľa veľkosti priestoru:

Určenie výkonu klimatizácie.

Návrh potrebného výkonu klimatizácie do bytu značiek Samsung a Carrier.

Izolácia, orientácia izby, veľkosť okien, poprípade prítomnosť vysoko tepelných zdrojov – toto všetko sú ďalšie parametre, ktoré berieme do úvahy pri výbere klimatizácie. Pamätajte, že vždy je lepšia voľba klimatizácie s výkonom mierne vyšším, pretože sa šetrí kompresor a zariadenie bude pracovať efektívnejšie.

Výber klimatizácie podľa hlučnosti.

Návrh a montáž klimatizácie do bytu či domu podľa výkonu a hlučnosti.

Výber klimatizácie podľa hlučnosti:

Kedže sa klimatizácia montuje do obytných miestností, je faktor hlučnosti veľmi dôležitý. Hlučnejšia časť zostavy (kompresor) je umiestnená vo vonkajšej jednotke, takže hluk v interiéri sa minimalizuje len na hluk prúdiaceho vzduchu. Dôležitosť znižovania hluku a vibrácií si uvedomujú aj výrobcovia, a preto sa vysokej hlučnosti báť nemusíte. Technológia inverter prináša možnosť plynulej automatickej regulácie teploty, a zároveň znižuje hlučnosť a vibrácie.

Potrebujete poradiť?

Neviete sa rozhodnúť aké riešenie klimatizácie je pre vás to správne? Nevadí, my Vám radi poradíme.

TECH-ENERGY Slovakia s.r.o.